Cadangan majlis perjumpaan bekas murid Wat Lampam

on 14 June 2008

โครงการดีๆที่จะนำเสนอ

เมื่อ 2-3 วันที่ผ่านมาทางคณะศิษย์วัดลำปำบางท่าน ได้ปรึกษากันกับท่านพระอาจารย์มหาพริ้ม และ พระอาจารย์อุดม (ตอนที่ท่านกลับมาเยี่ยมที่วัดลำปำ) ว่าจะจัดงานเลี้ยงและทอดผ้าป่าถวายให้แด่ท่านพระอาจารย์พระครูโสภณกิจจาทร ตลอดถึงพบปะสังสรรค์กัน

โดยได้คุยกันไว้ว่า คณะศิษย์ซึ่งทางวัดลำปำผลิดออกมาตั้งแต่แรกเริ่มจนถึงปัจจุบัน บางคนก็ประสบความสำเร็จทางด้านชีวิตและหน้าที่การงาน แต่บางท่านอาจจะไม่มีโอกาสกลับมาทำประโยชน์คืนสู่ทางวัด ฉะนั้นนับว่าการจัดโครงการนี้ถือว่ามีความสำคัญอย่างยิ่ง

โครงการที่ได้คุยไว้คร่าวๆคือ จะกำหนดวันแหมาะสมที่จะทำกิจกรรมสักหนึ่งวัน ในงานนี้เราจะจัดเลี้ยงแบบโต๊ะจีน และจะนิมนต์ เชิญ พระอาจารย์ ตลอดถึงครูที่เคยสอนนักเรียนวัดลำปำตั้งแต่สมัย อาจารย์จำนง อาจารย์พระมหาพริ้ม อาจารย์แนบ พระอาจารย์อุดม พระอาจารย์บรรจง พระอาจารย์อรุณ และอื่นๆ มาร่วมงานด้วย

ส่วนการจัดเลี้ยงนั้นได้คุยไว้ว่าทางคณะศิษย์จะจัดเก็บเงินค่าอาหาร หลังจากหักค่าใช้จ่ายก็จะถวายวัด หรือว่าเก็บไว้สมทบทุนการเรียนการสอนภาษาไทยและธรรมศึกษาวัดลำปำให้แก่คณศิษย์รุ่นต่อๆไป

นอกจากนั้นแล้วการจัดงานครั้งนี้จะได้เปิดโอกาสให้บรรดาศิษย์เก่าได้มาพบปะแลกเปลี่ยนความคิดเห็น เกี่ยวกับแนวทางการพัฒนาการศึกษาของทางวัดให้กลับมารุ่งเรืองเหมือนสมัยก่อน

สำหรับท่านคณะศิษย์ที่ต้องการออกความคิดเห็นเกี่ยวกับโครงการนี้กรุณาส่งอีเมล์มาได้ที่นี่ หรือ แสดงความคิดเห็นผ่าน comment ด้านล่างนี้

หวังเป็นอย่างยิ่งว่าจะได้รับความร่วมมือจากทุกๆคน

ด้วยความเคารพ

นายหมิง จิราวัฒน์ และ โอภาส รัตนโชติ

8 comments:

kwongming said...

minta tolong dari abang-abang dan adik-adik semua yang pernah belajar di sekolah wat lampam beri kerjasama kepada program ini supaya berjaya untuk wat dan kampung kita dan juga adik-adik dan anak cucu kita pada masa depan
supaya dapat belajar bahasa thai serupa dengan kita semua yang sudah dapat sijil bahasa thai. jangan tengok depan sahaja sedangkan adik-adik dan anak cucu kita di kampung sedang sesat jalan atau ketinggallan, kalau kita abang-abang dan kakak-kakak tak tolong siapakah nak tolong kita orang lampam.pada majlis ini kita ada cadanggan nak tubuh persatuan bekas murid wat lampam supaya dapat main peranan dalam bidang pelajaran sekolah wat lampam,dan supaya dapat menaikkan tarap pelajaran sekolah wat lampam kita sama baik dengan zaman dulu pada masa ajarn phirm dan ajarn udom ada.akan sambung...............

Wirod said...

INI .............. kut idea...ma

jadi...teruskan saje project ini... aku ingat bulan 9 ka..bulan 10 ka... tak jadi hal lah... atau nak tunda lg tempoh ke 5 tahun....tu ..he he he ..sendiri pikiaqlah.. Jadi saudara abang adik kakak ,makcik pakcik semua boleh joint kita... sama2 happy ngan program ini... i nak cadangkan .... tambah sikit program kita..... selain acara agama dan karaoke .... kita buat sukaneka di siang hari.... tarik tali ker , lari guni ker ,gusti tangan ker ++++++... nanti kita buat satu meeting untuk butiran lanjut dan lain2 cadangan......sebelum sampai masa tu..



TAPI..... I ingat k.Opat & Tokeh Ming dah... ada program untuk tu... jadi show sikit apa kah ...program2 yg dah plan.... tunjuk kat laman blog pun takpa.... maksud i ..schedule lah konon.......





" Siapa lagi kalau bukan kita.... nak hidup kembali suasana kemeriahan bg kampung kita"



Majulah Kampung kita ,saudara kita..... Lampam bulleh...

oh jangan lupa... Kampung Prokkhor.....Prokkhor pun ....Bullleh


(Melalui email pada 19/06/08 - 6.07pm)

Opat said...

Terima kasih kerana sudi balasan (reply) email.



Kita sekarang dalam peringkat cadangan dan ingin mendapatkan mandat (bahasa politik - konsensus) daripada kawan2 semua.



Kalau ada cadangan bernas (bukan syarikat jual beras), boleh kemukakan di sini. Memandangkan ramai di antara kita ada berjauhan, maka melalui email lah kita berbincang. Kalau nak suruh balik kampung bincang, nanti susah pula.



Saya rasa kita tak payah bagi notis sampai lima tahun kut, nak buat projek macam ni. Hari tu kita buat projek pergi Thailand, ramai tak boleh joint sebab kerjalah, tak boleh cutilah, bini sakit, pak mertua sakit, mak mertua jatuh basikallah, anjing tak sihat lah...... 1,001 alasan lagi.



Kali ni kita nak ajak semua balik kampung saja. Tak payah buat passport, tak payah buat border pass. Memang susah bagi sesetengah orang untuk balik kampung, tapi kali ini kena angkat tangan (yok me thun hua) balik bersama-sama memeriahkan majlis. Kalau nak bagi sirih dengan pinang pun boleh!



Phor Chau, Ajarn Phrim dan lain-lain ajarn menaruh harapan besar untuk kita menjayakan projek ini. Kalaupun kita tak boleh tunjuk spirit Malaysia Boleh sempena sukan Olimpik Beijing bulan Ogos ini, sekurang-kurangnya marilah kita tunjuk spirit Lampam/Prukkhor Boleh!



Kebanyakan daripada kita sekarang sudah buat kerja bagus, ada bisnes bagus, mengaji tinggi-tinggi, ada pendapatan tetap, ada keluarga bahagia, duduk dalam suasana hidup kota metropolitan yang serba lengkap, boleh pergi minum kopi orang puteh satu cawan RM30, internet online 24 jam, chit chat dan macam-macam.



Tapi, dalam kita dok bermegah dengan gaya hidup senang tu, janganlah lupa jenguk-jenguk orang di kampung. Walaupun, ada sejarah pahit dan duka, kita kena terima sebab itu kampung kita. Kita dok senang di bandar saja, sedangkan budak-budak kampung masih ketinggalan lagi.



Budak-budak kampung sekarang tak lagi terurus macam zaman kita dulu. Umur masih kecil, tapi pengalaman hisap rokok, minum lao khao, main pokdeng/por, berhibur di khuan mai dam mengalahkan orang tua-tua.



Memang kita pun bukannya orang baik sangat, tapi sanggupkah kita lihat anak-anak, saudara-mara kita rosak ditelan gejala negatif oleh kerana pendidikan (agama dan budaya dari Wat) tidak sempurna.


Sekian, setakat ini dahulu. Kalau nak suruh tulis, nanti baca sampai esok pun tak habis lagi.

Terima kasih.

(Melalui email pada 19/06/08 8.58pm)

Ramphai said...

Hai Phean2 , Bai d kan tuk khon noh.

Rasa macam Nai Ming cadang saja lah kalau tak silap hari tu. Sama tak ?

Kalau boleh tu pilih lah sabtu ahad , bulan apa pun boleh. Cuma cadang macamana dengan yang lain.



Thanks

(Melalui email 19/06/08 9.19pm)

Chuly said...

Hi, sabai kan thuk khon noh, nan mai phob…

Cadangan yg menarik dr tok ketua kita, J

Bulan depan, 12-14/7/2008 kat penang cuti 3hari...

Sorry, sy just select date sebgai cadangan saja...tapi, majority keja kat area selatan…

(Melalui email 20/06/08 9.26am)

Ubon said...

Kepada ketua2 dan kwn2 kalian

Cadangan memang bgus, tp anda kena faham bkn semua org blh ambik cuti on the sport so kalu blh sy cadangkan tarikh tu kena la bgtau untuk 1 bln atleast blh arrange AL ke atau apa leave. Bukan semua dr rakan2 dan kawan kita yg keja dan cuti on weekend ada yg keja shift ada yg keja biasa so anda kena faham keadaan orang lain juga . Semua org memang nak joint pada cadangan dan trip2 yg diadakan tp disebabkan halangan keja.. kena faham syarikat yg dia org berkerja tu bkn syarikat mak bapa so kena ikut prosedure bl nak minta cuti...


Pada pandangan sy semua anak2 murid mmg menanti2 utk berjumpa dengan bekas2 pra ajarn yg pernah ajar kita dl ... so harap anda dpat meng arrange kan aktiviti kali ini dengan mendapatkan masa dan tarikh yg sesuai bkn dengan berkejar 2 dan semua org dpt menjointkan diri ....


(Melalui email 20/06/08 1.55pm)

Opat said...

Program ini akan dibuat dalam tempoh dua, tiga atau empat atau lima bulan atau enam bulan lagi, sekarang dalam peringkat cadangan. Mari kita cadangkan tarikh yang bersesuaian. satu tarikh dalam masa TIGA/EMPAT/LIMA/ENAM bulan akan datang.

Tujuan saya hantar emel ialah untuk dapatkan maklum balas semua dan sekarang kita sudah bagi tau awal-awal. Supaya nanti, tak akan salahkan kata bagi masa tak cukup. Hari tu pun kita bagi notis 3 bulan, tapi tak ramai boleh joint. Memang kita faham, semua ada kerja masing-masing.

Kalau boleh kita nak bagi notis awal tempoh 5 tahun untuk buat sesuatu program. Tapi 5 tahun tu kira over sangatlah kut. 3-4-5-6 bulan dah cukup. hahahaha.

Memandangkan ramai bekerja dengan syarikat yang bukan milik mak bapak sendiri, maka kalau boleh, minta bersedia untuk dan spare satu atau dua hari cuti anda untuk tempoh yang 3-4-5-6 bulan yang akan ditetapkan kelak.

Difahamkan ikut 'common practice' kebanyakan syarikat memerlukan pekerjanya memohon annual leave dengan hantar borang sekurang-kurangnya dua minggu. Tapi saya tak tau lah, kot-kot ada syarikat yang kena mohon dan hantar borang 2-3 bulan dulu. Kalau ada, minta maaf, saya betul-betul tak tau. ehehehe.

Bagi mereka yang bekerja dengan mak bapak sendiri, harap dapat ajak mereka joint bersama program ini.

Untuk yang masih keberatan dan perlukan sirih pinang, boleh call saya. Nanti saya hantar poslaju/DHL/fedex/ups pi. Hahahaha, lawak saja.

Kesimpulannya - cukup ringkas, harap semua dapat join.

(Melalui email 20/06/08 3.59pm)

From Ectan said...

Halloooo.. Mcm mana dgn cadangan majlis bekas murid? Ingatkan hari dah nak dekat tapi semua dah macam tidur balik habis.... bangun bangun...kemukakan cadangan dan atur cara semula.....nanti sampai hari kalang kabut pula...paham je laa alasan sorang sorang tuuu lebih maju dari cadangan hahahahaha